Wieki temu odwiedził mnie kolega z Florencji i na moje pytanie jak najszybciej można przygotować obiad powiedział, że potrzeba jedynie makaronu, oliwy i sera. I to jest święta racja, bo od tego czasu często robię to szybkie danie, gdy nie mam czasu, lub gdy nie mam nic w lodówce (ser mam zawsze). Uwielbiam smak makaronu, oliwy i sera i jedząc takie spaghetti mogę delektować się prostymi smakami i aromatami. Jest jednak warunek konieczny, który trzeba spełnić, by to banalnie proste danie wyszło rewelacyjnie, a są to oczywiście składniki!!! Nie można oszczędzać na makaronie, oliwie czy serze bo wyjdzie nam coś taniego lecz bez smaku. Ja zawsze kupuję makarony włoskie (za każdym razem jak jedziemy do Włoch to przywozimy pół bagażnika makaronu :-)), a do tego dania te z wyższej półki, bo w efekcie mam pyszne, sprężyste spaghetti, ugotowane koniecznie "al dente". Musimy też zainwestować w najlepszą oliwę extra vergine na jaką możemy sobie pozwolić oraz w kawałek sera, koniecznie Parmezan lub Grana Padano. Nie kupujemy tartego sera w torebkach!!!, tylko ser w kawałku na wagę, bo jedynie wtedy mamy gwarancje, że kupujemy oryginalny ser i będzie on smakował jak powinien!
Spaghetti olio e Parmiggiano
200-250 g makaronu spaghetti
kilka łyżek oliwy extra vergine Monini
sporo świeżo startego sera - Parmezanu lub Grana Padano
sól/pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie "al dente" (według wskazówek na opakowaniu). W tym czasie trzemy ser na małych oczkach. Ugotowany makaron odcedzamy i ponownie wrzucamy do rondla. Polewamy obficie oliwą i posypujemy większością starteg sera. Przekładamy na talerze, posyujemy jeszcze serem po wierzchu, dla dekoracji można zetrzeć kilka płatków sera. Ozdabiamy listkiem bazylii i gotowe. Wedle smaku można gotowy makaron doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Smacznego!
i wlasnie takie dania lubie, proste i smaczne:)
ReplyDelete