Dziś upiekłam szybkie ciasto z owocami (czarne porzeczki i maliny), w sam raz na letni weekend! Przepis wynalazłam u Kass, więc od razu wiedziałam, że wyjdzie pysznie. Przepis jest na małą foremkę (u mnie 20x20cm)
Ciasto z owocami i kruszonką na maślance
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanka mąki np. tortowej
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła
kruszonka:
50 g masła
50 g mąki
50 g cukru
owoce - na przykład czarna porzeczka i maliny
Miksujemy jajka z cukrem aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i masło stale miksując. Składniki na kruszonkę mieszamy widelcem.
Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce tak by przykryły szczelnie całą powierzchnię i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 175 C około 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem). Studzimy na kratce.
uwielbiam ciasta z kruszonką. wygląda smakowicie :)
ReplyDeleteale napakowane owocami! aż się ślinię na samą o nim myśl ;]
ReplyDeleteile mleka?
ReplyDeleteŚliczne i pyszne ciasto. Uwielbiam takie ciasta latem, z sezonowymi owocami. Super sprawa:)
ReplyDeleteAnonymusie - masło miało być, oczywiście :-)
ReplyDeleteAniu. Ciasto wygląda prześlicznie i na pewno tak smakuje. U mnie ciasto z owocami jest codzienne. Na zmianę praktycznie robimy z Synową (mieszka obok). Ona robi z kruszonką(pychotka). Ja staruszka jestem już leniwa i przerobiłam przepis z mufinek. Osobno 3 szkl. mąki+0,5 szkl.cukru+proszek i trochę sodki. W drugiej porcji 0,5 szkl.oleju+1 szkl. maślanki + 2 jaja. Łączę suche z mokrym. Rozkładam na dno blachy(średniej) kładę owoce(jak wiśnie to najpierw nasypuję cukrem i sok przeznaczam na kompot). Przy wiśniach dodatkowo posypuję cukrem na wierzchu, i rozkładam resztę ciasta.)
ReplyDeleteDo piekarnika na 30min 180 stopni.
Wybaczcie ,że się rozpisałam w dodatku walorami smakowymi nie zakasuję ciasta Ani.,, Przesyłam całuski i miłej niedzieli dla wszystkich.
Aniu bardzo apetycznie wygląda, właśnie zastanawiam się co by tu upiec do popołudniowej kawy... mam wiśnie, borówkę amerykańską więc chyba upieke to maslance, dawno go u mnie nie było, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:))
ReplyDeleteBabciu Maryniu - podobne też piekę :-) Im łatwiejsze tym milej widziane ;-)
ReplyDeleteKass - jak szukam ciasta to najpierw do Ciebie zaglądam, bo na mur jakiś fajny przepis znajdę :-)
Pozdrawiam,
właśnie piekę :) ale z porcji trzy razy większej bo blacha większa :) zostało10 min do końca sugerowanego czasu, ale góra ciasta pływa w wodzie z truskawek.. mam wielkie obawy, czy się uda.. szkoda by było, bo uwielbiam takie, a to moje pierwsze :)
ReplyDeleteMam nadzieję, że Ci się uda, to jedno z moich ulubionych ciast, piekę je dosyć często ale w małej foremce 20x20, łatwiej też kontrolować. Nie można przesadzić z owocami, właśnie, żeby nie popłynęło.
DeletePozdrawiam