21 July 2012

ciasto z owocami i kruszonką na maślance



Dziś upiekłam szybkie ciasto z owocami (czarne porzeczki i maliny), w sam raz na letni weekend! Przepis wynalazłam u Kass, więc od razu wiedziałam, że wyjdzie pysznie. Przepis jest na małą foremkę (u mnie 20x20cm)

Ciasto z owocami i kruszonką na maślance

1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanka mąki np. tortowej
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła

kruszonka:
50 g masła
50 g mąki
50 g cukru

owoce - na przykład czarna porzeczka i maliny

Miksujemy jajka z cukrem aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i masło stale miksując. Składniki na kruszonkę mieszamy widelcem.
Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce tak by przykryły szczelnie całą powierzchnię i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 175 C około 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem). Studzimy na kratce.


10 comments:

  1. uwielbiam ciasta z kruszonką. wygląda smakowicie :)

    ReplyDelete
  2. ale napakowane owocami! aż się ślinię na samą o nim myśl ;]

    ReplyDelete
  3. Śliczne i pyszne ciasto. Uwielbiam takie ciasta latem, z sezonowymi owocami. Super sprawa:)

    ReplyDelete
  4. Anonymusie - masło miało być, oczywiście :-)

    ReplyDelete
  5. Aniu. Ciasto wygląda prześlicznie i na pewno tak smakuje. U mnie ciasto z owocami jest codzienne. Na zmianę praktycznie robimy z Synową (mieszka obok). Ona robi z kruszonką(pychotka). Ja staruszka jestem już leniwa i przerobiłam przepis z mufinek. Osobno 3 szkl. mąki+0,5 szkl.cukru+proszek i trochę sodki. W drugiej porcji 0,5 szkl.oleju+1 szkl. maślanki + 2 jaja. Łączę suche z mokrym. Rozkładam na dno blachy(średniej) kładę owoce(jak wiśnie to najpierw nasypuję cukrem i sok przeznaczam na kompot). Przy wiśniach dodatkowo posypuję cukrem na wierzchu, i rozkładam resztę ciasta.)
    Do piekarnika na 30min 180 stopni.
    Wybaczcie ,że się rozpisałam w dodatku walorami smakowymi nie zakasuję ciasta Ani.,, Przesyłam całuski i miłej niedzieli dla wszystkich.

    ReplyDelete
  6. Aniu bardzo apetycznie wygląda, właśnie zastanawiam się co by tu upiec do popołudniowej kawy... mam wiśnie, borówkę amerykańską więc chyba upieke to maslance, dawno go u mnie nie było, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:))

    ReplyDelete
  7. Babciu Maryniu - podobne też piekę :-) Im łatwiejsze tym milej widziane ;-)
    Kass - jak szukam ciasta to najpierw do Ciebie zaglądam, bo na mur jakiś fajny przepis znajdę :-)
    Pozdrawiam,

    ReplyDelete
  8. właśnie piekę :) ale z porcji trzy razy większej bo blacha większa :) zostało10 min do końca sugerowanego czasu, ale góra ciasta pływa w wodzie z truskawek.. mam wielkie obawy, czy się uda.. szkoda by było, bo uwielbiam takie, a to moje pierwsze :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mam nadzieję, że Ci się uda, to jedno z moich ulubionych ciast, piekę je dosyć często ale w małej foremce 20x20, łatwiej też kontrolować. Nie można przesadzić z owocami, właśnie, żeby nie popłynęło.
      Pozdrawiam

      Delete