13 July 2012
ciasto z truskawkami
Przepis na to proste i szybkie ciasto znalazłam tutaj. Wyszło pysznie. W sam raz na niedzielny deser!
Ciasto z truskawkami
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru
3 jajka
2-3 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/2 kilo truskawek
kruszonka:
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Łączymy suche składniki w jednej miseczce a mokre w drugiej, mieszamy i łączymy. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Smarujemy dużą tortownicę masłęm, wykładamy spód papierem do pieczenia, wylewamy ciasto do tortownicy, kładziemy na wierzchu umyte i obrane truskawki. Mieszamy w miseczce składnii na kruszonkę i posypujemy nią ciasto po wierzchu, WWkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45-50 minut. Przed wyjęciem srawdzamy patyczkiem. Zostawiamy do wystudzenia na kratce. P wystygnięciu wyciągamy z tortownicy. Gotowe!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Takie ciasta bardzo lubię latem. :)
ReplyDeletePiękne u Ciebie :)
właśnie wsadziłam ciasto do piekarnika, tylko, że już nie znalazłam świeżych ładnych truskawek i moje ciasto zrobiłam z jabłkami :)
ReplyDeleterobiłam już kiedyś podobne, więc wiem, że wszelkie baby i ciasta z maślanką/kefirem/jogurtem są warte grzechu ;)))
p.s.
w przepisie chyba zabrakło proszku do pieczenia, ja dałam 1 łyżkę stołową, mam nadzieję, że wystarczy...
pozdrawiam
Aulik, oczywiście, że zapomniałąm dopisać! Dzięki za spostrzegawczość. Były 2 łyżeczki, już dodałam do przepisu :-) Jestem pewna, że z jabłkami też wyjdzie pysznie!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete