1 July 2012

carpaccio z cukinii


A to jest mój pomysł na upalne dni! Pyszne, lekkie, aromatyczne carpaccio z cukinii! Cukinie są nasze, już od tygodnia zbieramy śliczne małe cukinie w różnych kształtach i kolorach. Tajemnica tej prostej przystawki kryje się w dobrej oliwie extra vergine i dobrym serze. Ja użyłam Parmiggiano, ale równie dobry byłby Pecorino czy Grana Padano.

Carpaccio z cukinii

2 małe cukinie (ok. 15 cm), żółta i zielona
1-2 łyżki oliwy extra vergine Monini
1 łyżeczka soku z cytryny
sól/pieprz
starty ser Parmiggiano (lub w wiórkach)

Cukinie myjemy, odkrawamy końce i cieniutko kroimy wzdłuż na plasterki. ja użyłam obieraczki do warzyw by uzyskać cieniuteńkie plasterki. Układamy je na talerzu w jeden warstwie, mogą lekko na siebie zachodzić. Polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i na koniec posypujemy startym serem (lub w wiórkach). Można włożyć na pół godziny do lodówki przed podaniem.




7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Parmiggiano, och ,och~! :)

    ReplyDelete
  3. Aniu,
    przepyszne carpaccio!
    A własnych cukinii bardzo Ci zazdroszczę.

    ReplyDelete
  4. takie carpaccio do mnie przemawia :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  5. lekkie, letnie i smaczne:)

    ReplyDelete