A to jest mój pomysł na upalne dni! Pyszne, lekkie, aromatyczne carpaccio z cukinii! Cukinie są nasze, już od tygodnia zbieramy śliczne małe cukinie w różnych kształtach i kolorach. Tajemnica tej prostej przystawki kryje się w dobrej oliwie extra vergine i dobrym serze. Ja użyłam Parmiggiano, ale równie dobry byłby Pecorino czy Grana Padano.
Carpaccio z cukinii
2 małe cukinie (ok. 15 cm), żółta i zielona
1-2 łyżki oliwy extra vergine Monini
1 łyżeczka soku z cytryny
sól/pieprz
starty ser Parmiggiano (lub w wiórkach)
Cukinie myjemy, odkrawamy końce i cieniutko kroimy wzdłuż na plasterki. ja użyłam obieraczki do warzyw by uzyskać cieniuteńkie plasterki. Układamy je na talerzu w jeden warstwie, mogą lekko na siebie zachodzić. Polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i na koniec posypujemy startym serem (lub w wiórkach). Można włożyć na pół godziny do lodówki przed podaniem.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteParmiggiano, och ,och~! :)
ReplyDeleteAniu,
ReplyDeleteprzepyszne carpaccio!
A własnych cukinii bardzo Ci zazdroszczę.
takie carpaccio do mnie przemawia :)
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
lekkie, letnie i smaczne:)
ReplyDeletehm, interesujący pomysł ;]
ReplyDeleteWygląda smakowicie:)
ReplyDelete