To już kolejna wersja pasztetu z cukinii. Podobnie jak w przypadku smarowidła i tym razem postanowiłam upiec najpierw warzywa i do cukinii dodać marchewkę. Pasztet wyszedł świetnie, chyba najsmaczniejszy ze wszystkich! Pysznie smakuje z salsą pomidorową.
Pasztet z cukinii i marchewki
3 małe cukinie (15-20 cm) zielone i żółte
1 cebula obrana
2 marchewki
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej pietruszki
3 małe bułeczki
3 jajka
sól/pieprz
Cukinie pokroiłam w grube plastry, marchewkę w słupki, cebulę na ćwiertki i ułożyłam na blasze. Skropiłam oliwą i zapiekłam w 200 C przez około 20-25 minut, aż warzywa myły miękkie. Gdy lekko przestygły przełożyłam do blendera, dodałam obrane ząbki czosnku i zmiksowałam z grubsza. Osobno zmiksowałam w blenderze bułki do uzyskania okruchów. Rozbełtałam jajka i wymieszałam z warzywami i bułką. Dodałam przyprawy - prowansalskie, pietruszkę, sól i pieprz i po wymieszaniu przełożyłam do silikonowej keksówki (jeśli pieczemy w zwykłej foremce, musimy ją najpierw wysmarować i wysypać tartą bułką). Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, w razie potrzeby pieczemy nieco dłużej. Studzimy w foremce. Przechowujemy w lodówce.
Warzywne pasztety są miłą odmianą dla cięższych mięsnych
ReplyDeleteSmakowicie się prezentuje. Musze kiedyś zrobić warzywny pasztet.:)
ReplyDeleteKoniecznie muszę zrobić! Wspaniale wygląda!
ReplyDeleteMam cukinię, z którą wymyślam co zrobić i pewnie zrobię pasztet. Ciekawe czy wyjdzie tak smaczny jak Twój, bo muszę mu zabrać jajka:) Zobaczymy, jak zrobię to się pochwalę:)
ReplyDeletebezmięsny dodatek do chlebka, idealny na piątek
ReplyDeleteUwielbiam cukinię, ale pasztetu jeszcze nie robiłam...chyba trzeba w końcu spróbować ;)
ReplyDeleteWłaśnie zabieram się do robienia tego pasztetu - zbierałam się do zrobienia go dość długo więc mam nadzieje że spełni moje oczekiwania :)
ReplyDeleteWill.i.am - Mnie bardzo smakował, robiłam kilka razy. Świetnie pasuje do niego salasa pomidorowa - czyli posiekane pomidorki, cebulka, listki bazylii, oliwa, sól/pieprz ew. balsamico.
ReplyDeletePozdrawiam :-)