13 June 2009

shortbreads - angielskie kruche ciasteczka



Najczęściej kupowaliśmy te słodkie ciasteczka w sklepach i w końcu pomyślałam, że przecież tak łatwo je zrobić w domu. I rzeczywiście, pracy przy nich prawie nie ma, można sobie ciasto przygotować kilka godzin wcześniej, jeśli chcemy mieć takie świeżutkie ciasteczka prosto z piekarnika. Przepis banalnie prosty i szybki. Ciasteczka po upieczeniu i ostygnięciu należy trzymać w szczelnym pudełku lub puszce żeby nie wyschły bo wtedy robią się twarde.

Shortbreads

250 gr mąki
75 gr cukru
175 gr masła

Wszystko zagniatamy aż powstanie gładka masa. Najlepiej włożyć do miseczki i przykryć i dać na 1-2 godziny do lodówki.
Rozwałkowujemy potem placek grubości pół centymetra i wycinamy dowolne kształty (najczęściej kółka, prostokąty czy trójkąty) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 C przez około 20-25 minut (aż się lekko zezłocą na wierzchu).
Po wystygnięciu są gotowe!

8 comments:

  1. najprostsze
    najpyszniejsze!

    ReplyDelete
  2. Pysznie wygladaja i rzeczywiscie proste strasznie :)

    ReplyDelete
  3. To są te najlepsze ciasteczka. Te, które tak cudownie rozpływają się w ustach :)...

    ReplyDelete
  4. Wszelkie maślane...uwielbiam, a tu sporo masła widzę:)

    ReplyDelete
  5. :D juz sa w piekarniku :D przepis genialny! :D za 20 minut opisze jak smakują :D

    ReplyDelete
  6. Pinolel - koniecznie daj znać jak Ci wyjdą :-)
    Pozdrawiam i życzę smacznego!

    ReplyDelete