15 March 2009
ciasto z owocami (błyskawiczne)
A to ciasto robię jak mam mało czasu. Jego zaletą jest to, że można dodawać owoce jakie kto lubi i nieco eksperymentować.
Ciasto z owocami
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (można więcej jeśli owoce kwaśne)
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła (rozpuszczonego - gorącego)
owoce
Miksujemy cukier, cukier waniliowy i jajka. Dodajemy stopniowo stale miksując mąkę, proszek do pieczenia i gorący tłuszcz.
Wlewamy do formy (ja najczęściej robię je w średniej tortownicy), wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy owoce, nieco się zatapiają czym się nie martwmy, gdyż po upieczeniu owoce będą w środku ciasta. Najlepiej owoce pokroić na mniejsze kawałki, gdyż w przeciwnym razie utoną i będą na dnie ciasta.
Pieczemy w 180 C około 45 - 50 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment