18 March 2009
zupa marchewkowa
Parę dni temu kupiłam trochę za dużo marchewki więc postanowiłam ugotować zupę marchewkową. Zupa wyszła pysznie, jest lekko słodka, kremowa i świetna na chłodniejsze dni. Przepis znalazłam w jednej z moich książek i po drobnych przeróbkach oto on:
Zupa marchewkowa
50 gr masła
1 cebula posiekana
ok. 500 gr marchewki obranej i pokrojonej na niewielkie kawałki
ok. 1 litra wywaru z warzyw
250 gr ziemniaków, obranych i pokrojonych na niewielkie kawałki
szczypta cukru
sól/pieprz
śmietana (opcjonalnie)
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę. Gdy się lekko zeszkli (nie zbrązowi) wrzucamy marchewkę i mieszając podsmażamy ok. 1 minuty. Zalewamy wywarem warzywnym, mieszamy, dodajemy ziemniaki, cukier, sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu skręcamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 25 minut (aż warzywa będą miękkie). Gdy nasza przyszła zupa nieco przestygnie, wlewamy całą zawartość do blendera i miksujemy. Przelewamy ponownie do rondla i po zagotowaniu dodajemy śmietanę (jak ktoś lubi).
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
można dodać tez mleczka kokosowego - zupa nabierze orientalnego smaku ;)
ReplyDeleteZ pewnością jest to fajny pomysł!
ReplyDelete