Tak oto zmodyfikowałam przepis:
Chleb pszenny
300 gr mąki pszennej (ja akurat mam w domu wrocławską)
200 gr mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 płaska mała łyżeczka drożdży instant
150 gr zakwasu
ok 300 gr wody (oryginalnie w przepisie Liski, ale gdy dałam mąkę razową to trochę więcej wody potrzeba).
2 łyżki słonecznika - opcjonalnie
2 łyżki siemienia lnianego- opcjonalnie
Łączę wszystkie składniki (nasiona zalewam na noc wodą i w całości wlewam do mieszanych składników - oczywiście odpowiednio zmniejszam ilość wody dolewanej wtedy w przepisie), wyrabiam parę minut (ręcznie), przykrywam i zostawiam ja jakieś 2 godziny, potem przekładam do formy wysmarowanej olejem, smaruję delikatnie olejem po wierzchu i posypuję troszeczkę mąką. Odstawiam znowu na jakąś godzinę.
Piekę w 210 C przez 40 minut.
No comments:
Post a Comment