22 March 2009

butter chicken


Kuchnia indyjska jest bez wątpienia jedną z moich ulubionych. Pociąga niebywałym bogactwem aromatów i smaków. W sumie trudno się dziwić, gdyż w Indiach używa się ogromnej ilości przypraw a do tego kraj jest wielki i każdy region ma swoje specjalności kulinarne. Chyba by życia nie starczyło, żeby popróbować wszystkich tamtejszych dań. No ale jest kilka bardzo popularnych na całym świecie i jednym z nich z pewnością jest "butter chicken"- pyszny kremowy, pachnący kurczak. Nic więc dziwnego, że na wczorajszą kolację z moimi przyjaciółmi ugotowałam między innymi właśnie to danie. Wielką zaletą kuchni indyjskiej jest fakt, iż ogromną większość potraw można przygotować nieco wcześniej (nawet dzień wcześniej) i podgrzać przed podaniem. Moim zdaniem, gdy wszystkie przyprawy się "przegryzą" jeden dzień, smak jest znacznie lepszy (trochę jak z naszym bigosem). Przepisy wyszukałam w świetnej książce poświęconej kuchni indyjskiej autorstwa Mridula Baljekar.

Makhani Murghi czyli Butter Chicken

1 kg piersi kurczaka pokrojonych w spore kawałki
1 1/4 łyżeczki soli
ok 2-3 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
4-6 ząbków czosnku drobno posiekane
125 gr jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki pure pomidorowego
225 gr masła
400 gr pomidorów z puszki
2 kawałki cynamonu (ok 5 cm każda) połamane
150 ml śmietany słodkiej (18%)

w młynku do kawy mielimy:
1 kawałek cynamonu ok 5 cm długości
8 ziaren zielonego kardamonu (w całości)
6 goździków
8-10 czerwone chilli (jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, jeśli nie to 3-4 chilli wystarczą)
6-8 ziarenek białego pieprzu

Wrzucamy do jogurtu zmielone przyprawy i mieszamy dokładnie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy ponownie. Zalewamy kawałki kurczaka jogurtem i odstawiamy na 2-4 godzin, żeby się marynował w chłodnym miejscu (można wstawić na noc do lodówki).
Rozgniatamy czosnek, imbir i sól na miazgę (można zmiksować w malakserze). Gdy kurczak jest gotowy podgrzewamy olej w grubym rondlu, wrzucamy czosnek, imbir i smażymy ok. 1 minuty, następnie dodajemy kurczaka z marynatą jogurtową i smażymy mieszając ok. 10 minut. Następnie dodajemy pure z pomidorów, masło i gotujemy na małym ogniu dalsze 10 minut. Zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy. Pomidory i 2 kawałki cynamonu zagotowujemy w osobnym rondelku i dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy aż wyparuje połowa objętości (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia i jak lekko przestygnie wyciągamy cynamon i przecieramy przez sito (można równie dobrze zmiksować w malakserze). Przetarte pomidory dodajemy do kurczaka i ponownie zagotujemy na średnim ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 5-6 minut. Na końcu dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5 minut. Gotowe!

No comments:

Post a Comment