28 March 2009

Rabbit Hotpot czyli danie mojego męża

Rabbit Hotpot to jedno z pysznych dań, które gotuje mój mąż. Będąc dzieckiem jadał często króliki i zatęsknił do smaków z tamtych czasów. Tak oto zaczęliśmy od wertowania różnych przepisów i w końcu udało się stworzyć pyszne danie, idealnie pasujące do kluseczek, kopytek czy makaronu (nam najlepiej smakuje z włoskim makaronem "pici" z okolic Sieny). Królika można przygotować dzień wcześniej, bo smakuje nawet lepiej jak się przegryzie. Tak oto przepis mojego męża:

Rabbit Hotpot (potrawka z królika)
1 średni świeży królik pokrojony na ok. 10 kawałków
3 cebule posiekane
3-4 ząbki czosnku posiekane
4 marchewki, pokrojone na ok. 1 cm kawałki
4 łodyżki selera naciowego pokrojone na ok. 1 cm kawałki
ok 300 gr czerwonej fasoli namoczonej dzień wcześniej i podgotowanej
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
1/2 butelki białego wytrawnego wina
2-3 liście laurowe
10 ziaren jałowca
sól/pieprz
odrobina mąki (z solą i pieprzem)
olej/oliwa

Kawałki królika obtaczamy w mące (z solą i pieprzem) i obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, po czym odkładamy na osobnym talerzu.
W dużym rondlu (najlepiej żeliwnym) na oleju/oliwie podsmażamy cebulę i czosnek aż zmiękną, dodajemy pokrojoną marchewkę i pokrojone łodygi selera, smażymy mieszając około 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory i pure i smażymy przez parę minut po czym wlewamy wino. Po zagotowaniu dodajemy osączoną, podgotowaną fasolę oraz królika i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 C) i pieczemy około 1 godzinę (aż królik będzie ugotowany). Podajemy najlepiej z makaronem (kopytkami lub kluseczkami). Smacznego!

No comments:

Post a Comment