22 March 2009

tarka dhal


Trudno wyobrazić sobie kolację indyjską bez dhal-u czyli soczewicy. W Indiach popularnych jest kilkanaście rodzajów soczewicy i w wolnej chwili opiszę i sfotografuję różne gatunki. Podobnie jak przypadku mięs czy warzyw również i soczewica przygotowywana jest na dziesiątki sposobów. Na wczorajszą kolację zdecydowałam się przygotować bardzo popularną w Indiach Masoor dhal czyli czerwoną soczewicę. Przepis z tej samej książki Mridula Baljekar.

Tarka Dhal
150 gr Masoor dhal (czerwona soczewica)
750 ml wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu (nie kminku)
1 łyżeczka soli
25 gr masła
1 średnia cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
2 suszone czerwone chilli grubo posiekane

Do rondla wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą, dodajemy kmin, kurkumę i sól. Zagotowujemy, skręcamy na mały ogień i gotujemy bez przykrycia 8-10 minut często mieszając. Następnie przykrywamy i gotujemy dalsze 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, gdy lekko przestygnie przecieramy przez sito (ja miksuję lekko w malakserze). Na patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i czerwone chilli - aż lekko zbrązowieją (8-10 minut). Połowę smażonej cebuli dodajemy do soczewicy a resztę posypujemy po wierzchu przed podaniem. Smacznego!

No comments:

Post a Comment