16 March 2009

aromatyczna pierś z indyka

To kolejny przepis, który z powodzeniem wykorzystuję od lat. Kiedyś wyszperałam go w jakimś czasopiśmie kulinarnym i stał się ulubionym daniem mojej rodziny i wielu przyjaciół. Bardzo dobrze komponuje się z kluseczkami kładzionymi lub kopytkami.

Aromatyczna pierś z indyka

80 dag piersi z indyka
40 dag miodu
1/4 szklanki białego wina wytrawnego
10 dag orzechów laskowych
10 dag rodzynek
10 dag suszonych moreli
10 dag płatków migdałowych
5 goździków
1 łyżeczka cynamonu mielonego
sól/pieprz

Owoce umyć, zagotować z winem i odstawić. Goździki utłuc w moździerzu, i wraz z cynamonem i pieprzem dodać do miodu - zagotować. Mięso należy umyć, wytrzeć, posolić i włożyć do brytfanny. Piekarnik nagrzewamy do 230 C i wkładamy indyka na 10 minut, aż się zrumieni. Następnie obniżamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze około 20-30 minut. Podczas pieczenia glazurujemy powierzchnie miodem 2-3 razy. Resztę miodu łączymy z owocami (ja wlewam też wino pozostałe z namaczania owoców), dodajemy orzechy i migdały.
Pierś po wyjęciu na półmisek dekorujemy bakaliami z miodem!

No comments:

Post a Comment