14 March 2009

wołowina po królewsku



Chociaż niewiele jadamy mięsa, to jednak to danie jest tak aromatyczne i pyszne, że nie możemy mu się oprzeć. Od lat gotuje je moja Mama, ja i coraz liczniejsze zastępy znajomych - więc na pewno warto by ten przepis znalazł się i tu. Nawet nie pamiętam gdzie go znalazłyśmy.

Wołowina po królewsku
1 kg mięsa wołowego
1 kg cebuli
olej do smażenia (5-6 łyżek)
1 łyżeczka ostrej przyprawy curry w proszku
sól
15-20 dag rodzynek

Mięso kroimy w kostkę (jak do gulaszu). Siekamy cebulę.
W dużym rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy cebulę, podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy przyprawę curry. Na osobnej patelni obsmażamy krótko na reszcie oleju kawałki mięsa i przekładamy do rondla z cebulą. Wszystko dobrze wymieszać. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Solimy. Po godzinie dodajemy rodzynki i dusimy dalej mięso będzie miękkie - ok 40 min do godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą. Powinien się wytworzyć gęsty aromatyczny sos. Można podawać z ryżem i sałatką z ananasa na ciepło! Palce lizać!


No comments:

Post a Comment